ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ-Γλιτώνουν από τα προβλήματα περπατώντας

Της Σοφίας Κωνσταντοπούλου (Εφημερίδα «Η Τόλμη» 27 Ιανουαρίου 2011)

Η βασική διέξοδος στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει τόσο η οικονομική κρίση όσο και η συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι η επιστροφή στη φύση. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν πάνω από 200 Ηρακλειώτες που είναι μέλη του Φυσιολατρικού Συλλόγου της πόλης και κάθε Κυριακή περπατούν για να… ξεχάσουν τα προβλήματά τους.

Εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι καθημερινά τα μέλη αυτά αυξάνονται καθώς βλέπουν πως τα οφέλη που τους προσφέρει μία βόλτα στη φύση είναι τεράστια. «Περπατώντας στα μαγικά μέρη της Κρήτης, οσμίζοντας τις μυρωδιές της φύσης, αφουγκράζοντας τους ήχους της και απολαμβάνοντας τα χρώματά της, το μυαλό σου ελευθερώνεται από κάθε πρόβλημα που δημιουργεί η καθημερινότητα και βλέπεις εντελώς διαφορετικά τα προβλήματα. Δεν είναι λίγοι που περιμένουν πώς και πώς την Κυριακή για να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους και να ξεσπάσουν με το περπάτημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ζαχαράκης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να βγει από το σπίτι του και από την τηλεόρασή του.

«Εμείς, ως σύλλογος, προσπαθούμε να βγάλουμε τον κόσμο έξω. Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να περπατάει κι όχι για να είναι κολλημένος σε μία καρέκλα, κρατώντας ένα τηλεχειριστήριο, αλλάζοντας κανάλια στην τηλεόραση», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαράκης.

Η Κρήτη είναι, αδιαμφισβήτητα, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου τις ομορφιές του νησιού δεν πρόκειται να τις ανακαλύψει κανείς οδηγώντας μία μηχανή ή ένα αυτοκίνητο.

«Δυστυχώς οι Ηρακλειώτες δεν γνωρίζουν καθόλου την Κρήτη κι αυτό επειδή δεν μπορείς να γνωρίσεις τον πλούτο της μέσα από ένα αυτοκίνητο ή μία μηχανή. Οι ομορφιές της Κρήτης σου αποκαλύπτονται με το περπάτημα που έρχεσαι κοντά με τα χρώματα και τα αρώματά της. Εμείς κάθε Κυριακή πραγματοποιούμε εκδρομές στα μονοπάτια του νησιού. Αναδεικνύουμε τα παλιά μονοπάτια που ενώνανε τα χωριά μεταξύ τους, με τους λεγόμενους αγωγιάτες που μεταφέρανε με τα μουλάρια τους τα προϊόντα, πετρόχτιστα μονοπάτια, μινωικά, καλντερίμια», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε εκδρομή υπάρχει και μία ξεναγός η οποία μαθαίνει στους συμμετέχοντες την ιστορία κάθε τόπου που επισκέπτονται και τη λαογραφία του.
«Έχουμε μία διπλωματούχο ξεναγό η οποία κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας κάνει μία ξενάγηση τόσο στα μονοπάτια που διαβαίνουμε όσο και στα χωριά που συναντούμε. Συνδυάζουμε περπάτημα – πεζοπορία με γνώση. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να μάθει τις ομορφιές της Κρήτης», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

2011-01-27

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s