ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΚΑΘΑΡΟΥ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΧΑΥΓΑ

Το οροπέδιο του Καθαρού βρίσκεται 26km νότια του Αγίου Νικολάου και 16km δυτικά της Κριτσάς, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Τα νερά του Οροπεδίου μεταφέρονται μέσω του πανέμορφου φαραγγιού του Χαυγά στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Το Καθαρό δεν κατοικείται, αν και υπάρχουν αρκετές αγροικίες που ανήκουν στη κοινότητα της Κριτσάς. Επίσης, δεν καλλιεργείται συστηματικά, κι έτσι θα δείτε μόνο λίγες οικογενειακές καλλιέργειες από πατάτες, μηλιές και αμπέλια που καλλιεργούν οι βοσκοί της περιοχής.  Επίσης, θα δείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Κριτσάς, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, μέσω ενός στενού αλλά όμορφου δρόμου που οδηγεί στο οροπέδιο. Αντίθετα, αν έχετε ψηλό όχημα αξίζει να έρθετε μέσω του δρόμου που ενώνει το Καθαρό με το Οροπέδιο Λασιθίου. Ένας τρίτος, εξίσου δύσβατος χωματόδρομος συνδέει το οροπέδιο με τις Μάλλες Ιεράπετρας.

Το Καθαρό είναι ένα πανέμορφο τοπίο της Κρήτης, διαφορετικό από τα συνηθισμένα μέρη του νησιού. Το καλοκαίρι εδώ μπορείτε να βρείτε δροσιά, ακόμη και σε καύσωνες. Αξίζει να περπατήσετε ανάμεσα στις ξερολιθιές, τις μηλιές και στους πρίνους, αλλά και να ανακαλύψετε τα τριγύρω βουνά.

Στο Οροπέδιο θα βρείτε λίγες ταβέρνες που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα και λειτουργούν όλο το καλοκαίρι. Αντίθετα, το χειμώνα που το Καθαρό είναι κάτασπρο από το χιόνι, οι ταβέρνες ανοίγουν μόνο σε αργίες κι όταν ο καιρός είναι καλός. Επίσης, αξίζει να έρθετε στην γιορτή των βοσκών (το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά το δεκαπενταύγουστο), όταν το Οροπέδιο πλημμυρίζει από κόσμο που έρχεται να δει πως παράγεται το τυρί και η φρέσκια μυζήθρα. Παράλληλα σερβίρεται κρέας και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το οροπέδιο αποτελεί σημαντικότατο σημείο έρευνας από τους παλαιοντολόγους, καθώς από τον 19ο αιώνα έχουν βρεθεί απολιθώματα από νάνους ιπποπόταμους και ελέφαντες, που χρονολογούνται γύρω στα 540.000 χρόνια πριν. Το γεγονός αυτό ενισχύει και την πεποίθηση ότι το Καθαρό κάποτε ήταν μια λίμνη, όπου κατέφευγαν τα ζώα αυτά.

Το Φαράγγι του Χαυγά είναι ένα εκπληκτικό φαράγγι σπάνιας φυσικής ομορφιάς, το μοναδικό φαράγγι στο Οροπέδιο Λασιθίου. Το φαράγγι μεταφέρει το νερό από το Οροπέδιο Καθαρό στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ανοίγεται μεταξύ των υψωμάτων Καθάριος Λάκκος (υψ.1197μ.) και Κεφάλα (υψ.1269μ.). Έχει μήκος γύρω στα 3-4 Χλμ. και σε ορισμένα σημεία οι πλευρές υψώνονται σχεδόν κατακόρυφα σε μεγάλο ύψος.

Το τοπίο μέσα στο φαράγγι είναι πραγματικά παρθένο αφού, όντας σχετικά άγνωστο, είναι ελάχιστοι αλλά και τυχεροί όσοι αποφασίζουν να το επισκεφθούν. Εάν αποφασίσετε να το διασχίσετε, η αφετηρία του είναι δίπλα στην λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο στο χωριό του Αγ. Κωνσταντίνου του Οροπεδιόυ Λασιθίου.

Μέσα στο Χαυγά ζουν εκατοντάδες είδη ζώων και πτηνών συναποτελώντας πλούσιο οικοσύστημα με σημείο αναφοράς τη μικρή φυσική λίμνη του φαραγγιού. Στις πλαγιές των βουνών υπάρχει άφθονη δενδρώδης και ποώδης βλάστηση. Επίσης, οι βράχοι του χαυγά είναι πανέμορφοι, πεντακάθαροι και επιβλητικοί.

Είναι σχετικά ομαλό και προσβάσιμο στον καθένα μέχρι το σημείο «Νεραϊδοκόλυμπος » που εύκολα θα αναγνωρίσει κάποιος από τον ολοστρόγγυλο ογκόλιθο που έχει καταπέσει στο πυθμένα του φαραγγιού διακόπτοντας έτσι την πορεία προς το υπόλοιπο φαράγγι. Από αυτό το σημείο η διάσχιση του φαραγγιού είναι επικίνδυνη για τους μη έχοντες εξειδικευμένες γνώσεις.

Μέσα από το φαράγγι περνά ο Χαυγάς ποταμός που συγκεντρώνει τα νερά του Οροπεδίου Καθαρού, περνάει από το Οροπέδιο Λασιθίου, φτάνει στο Χώνο (η τρύπα από την οποία φεύγουν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου), εξέρχονται από τις Φλέβες και μέσω του ποταμού Αποσελέμη καταλήγουν στο φράγμα του Αποσελέμη. Ο ποταμός έχει νερό πολλούς μήνες το χρόνο.

Πηγή : www.cretanbeaches.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s