ΑΡΜΕΝΟΙ – ΒΡΥΣΙΝΑΣ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ.

ΑΡΜΕΝΟΙ

Xάρτης Περιοχής

Xάρτης Περιοχής


Το χωριό Αρμένοι βρίσκεται 10 χλμ. νότια του Ρεθύμνου, στην κεντρική οδό που οδηγεί στη νότια ακτή της Κρήτης. Ένα χιλιόμετρο βόρεια από το χωριό, σε χαμηλό λόφο που ονομάζεται Πρινοκέφαλο, ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη νεκρόπολη της Υστερομινωικής ΙΙΙ Α/Β περιόδου (περ. 1390-1190 π.Χ.).

Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1969 και συνεχίζονται ακόμα. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 227 τάφοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας θολωτός, που πιθανόν χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΙ περίοδο (περ. 1425-1390 π.Χ.).

Όλοι οι τάφοι είναι υπόγειοι, λαξευμένοι στο βράχο και ο καθένας αποτελείται από θάλαμο και διάδρομο με σκάλα ή κεκλιμένο επίπεδο στην αρχή του. Η είσοδος του θαλάμου ήταν συνήθως κλεισμένη με λίθινη πλάκα, ή με αργολιθοδομή. Οι νεκροί τοποθετούνταν είτε απευθείας πάνω στο δάπεδο του τάφου είτε μέσα σε πήλινες λάρνακες.

Σε μία περίπτωση είχε χρησιμοποιηθεί ξύλινη λάρνακα. Όταν δεν υπήρχε χώρος για τις επόμενες ταφές, οι σκελετοί παραμερίζονταν μαζί με τα αντίστοιχα κτερίσματα.

Στο νεκροταφείο πρέπει να υπήρχε περίφραξη και επίσημη είσοδος, οι θέσεις των οποίων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Είσοδοι Τάφων

Κάθε τάφος αντιπροσωπεύει μία οικογενειακή ομάδα. Αρχικά υπήρχε ένα συνολικό σχέδιο για το νεκροταφείο, το οποίο περιλάμβανε ξεχωριστές περιοχές προορισμένες για τους πλούσιους και άλλες για τους φτωχικούς τάφους. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της Υστερομινωικής ΙΙΙ Β περιόδου (περ. 1340-1190 π.Χ.), με αποτέλεσμα να ανακατεύονται σε όλο το νεκροταφείο οι πλούσιοι με τους φτωχούς τάφους. Οι πλουσιότεροι τάφοι διέθεταν επιτύμβιες πλάκες, οι οποίες αποτελούσαν πιθανότατα στόχο για τους τυμβωρύχους, καθώς μόνο αυτοί είχαν συληθεί μετά την εγκατάλειψη του νεκροταφείου, στο τέλος της μινωικής εποχής. Τα κύρια ευρήματα είναι πήλινες λάρνακες, αγγεία, χάλκινα όπλα και σκεύη, κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι και περιδέραια. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει ένα οδοντόφρακτο κράνος, ένα καλάθι από καλάμι διακοσμημένο με μικρές ορειχάλκινες περόνες και ένας ψευδόστομος αμφορέας με επιγραφή σε Γραμμική Β΄ γραφή, που δίνει το όνομα «wi-na-jo».

O ΦΥ.Σ.Η. στη νεκρόπολη των Αρμένων

Σε ορισμένες περιοχές του νεκροταφείου βρέθηκαν αποθέτες γεμάτοι με κύλικες, κύπελλα και μαγειρικά αγγεία, όλα σε θραύσματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με παρόμοια ευρήματα σε δρόμους, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι επί τόπου λάμβαναν χώρα ειδικές τελετές που περιλάμβαναν κατανάλωση τροφής και ποτού στο πλαίσιο του ταφικού τελετουργικού.

Ένα νεκροταφείο του μεγέθους και της σημασίας αυτού των Αρμένων πρέπει να ανήκε σε μεγάλη κοινότητα. Συστηματική έρευνα στην περιοχή, με στόχο τον εντοπισμό του οικισμού, οδήγησε τον ανασκαφέα του χώρου κ. Γ. Τζεδάκη στο συμπέρασμα ότι ο οικισμός των Αρμένων είχε πιθανόν χαρακτήρα βιοτεχνικό και ιδρύθηκε την εποχή που το εμπόριο του χαλκού με την Κύπρο έγινε προβληματικό, καθώς σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων νότια του νεκροταφείου εντοπίστηκε μεταλλείο χαλκού. Επίσης, από μία μικρή περιοχή κατοίκησης 500 μ. βορειοανατολικά του νεκροταφείου ελήφθησαν ορισμένα οικιακά αγγεία, θραύσματα των οποίων υποβλήθηκαν σε ανάλυση οργανικών υπολειμμάτων.

Είσοδος στο τάφο 159

Σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα της περιοχής θεωρούνται:

Ο τάφος 200 είναι το μοναδικό δείγμα κτιστού θολωτού τάφου για το νεκροταφείο. Ο δρόμος του έχει μήκος 4,55μ. και πλάτος 1,32μ. Στην αρχή του υπάρχει κλίμακα και στο πλευρικό τοίχωμα έχει λαξευθεί μια κόγχη. Η είσοδος έκλεινε με καλυπτήρια πλάκα. Από τον κυκλικό θάλαμο περισυλλέχθηκαν χάλκινα όπλα, κεραμική, χάνδρες και ένα περίαπτο με επιγραφή Γραμμικής Α γραφής. Αρχές 14ου αιώνα π.Χ.

Ο τάφος 159 είναι ο πιο εντυπωσιακός θαλαμωτός λαξευτός τάφος του νεκροταφείου. Ο δρόμος του έχει μήκος 15,50μ. και στην αρχή του υπάρχουν 25 σκαλοπάτια. Θρανίο περιτρέχει τις τέσσερις πλευρές του ορθογωνίου θαλάμου. Απέναντι από την είσοδο υπάρχει πεσσός. Εντυπωσιακό εύρημα είναι τα υπολείμματα ξύλινου φορείου (1420/1400 – 1200 π.Χ.).

Πηγές : ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Κορυφή Σελίδας.

Iερο κορυφησ Βρυσινασ

Βρύσινας

Βρύσινας

Το βουνό Βρύσινας υψώνεται νότια του Ρεθύμνου (υψόμ. 858 μ.). Οι πλαγιές του είναι κατάφυτες χάρη στις πολλές πηγές (βρύσες), όπου οφείλει και τ΄ όνομά του. Από την κωνοειδή κορυφή του φαίνεται όλη η επαρχία Ρεθύμνου και γύρω του είναι κουρνιασμένα 21 χωριά. Λόγω της θέσης του, υπήρξε πεδίο πολλών μαχών, κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης.

Κατά την αρχαιότητα ήταν ιερό όρος και στην κορυφή του υπήρχε, στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Πνεύματος, ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα Αρτέμιδα-Δίκτυνα, θεά που λάτρευε όλη η δυτική Κρήτη. Στο οροπέδιο Ονιθέ πιστεύεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Οσμίδα.

Η αρχή της λειτουργίας του ιερού κορυφής στη θέση Άγιο Πνεύμα τοποθετείται στην προανακτορική περίοδο. Η αρχαιολογική θέση βρίσκεται στην κορυφή του βουνού που δεσπόζει της πεδιάδας προς τα ανατολικά, στην περιοχή δηλαδή όπου εντοπίζεται το οικιστικό κέντρο του Σταυρωμένου-Χαμαλευρίου.

Το ιερό κορυφής είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1960. Mια μικρής κλίμακας, ωστόσο, αρχαιολογική έρευνα στη δεκαετία του 1970 έφερε στο φως άφθονα θραύσματα ειδωλίων, ανθρωπόμορφων και ζωόμορφων, καθώς και κεραμική, τα πρωιμότερα από τα οποία ανάγονται στην προανακτορική περίοδο. Η πρώτη περίοδος ακμή του ιερού τοποθετείται στην παλαιοανακτορική περίοδο. Το ιερό συνεχίζει το ρόλο του ως λατρευτικό κέντρο και κατά τη περίοδο των νέων ανακτόρων, εποχή που χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη των μικρότερων, περιφερειακών ιερών και τη λατρευτική χρήση των πιο σημαντικών από αυτά. Από τη περίοδο αυτή προέρχονται εξαιρετικά αναθήματα, μεταξύ των οποίων και θραύσμα λίθινης τράπεζας με επιγραφή σε γραμμική Α γραφή.
Για τη μορφή του ιερού δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι επρόκειτο για υπαίθρια λατρεία, στο πλαίσιο της οποίας οι προσκυνητές τοποθετούσαν ειδώλια και κύπελλα σε σχισμές του φυσικού βράχου.

Ο πλούτος και η ποσότητα των αναθημάτων κυρίως στις μεταγενέστερες περιόδους, υποδεικνύουν εμβέλεια του ιερού μεγαλύτερη των στενών γεωγραφικών ορίων της περιοχής.

Πηγή : Δήμος Ρεθύμνου

Κορυφή Σελίδας.
Φαράγγι Μύλων

Φαράγγι Μύλων

ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ

Το φαράγγι βρίσκεται νότια, σε απόσταση 8km από την πόλη του Ρεθύμνου, και αποτελεί ένα σύμπλεγμα Νερόμυλων και δικτύου υδροκίνησης.

Μύλοι, το όνομα του καταπράσινου, πανέμορφου φαραγγιού, με τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του δίπλα στο χείμαρρο. Και τους πολυάριθμους, για την έκτασή του, νερόμυλους που κατασκεύασαν οι ντόπιοι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και λειτουργούσαν έως την δεκαετία του ’70.

Οι Μύλοι, με την πλούσια φυσική και αρχιτεκτονική τους ομορφιά συνιστούν την ιδανικότερη πρόταση για περίπατο. Λίγα μόλις χλμ έξω από την πόλη, εύκολα προσβάσιμη περιοχή, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα . Από τις διαδρομές που δύσκολα περιγράφονται από όσους δεν διαθέτουν ποιητικό οίστρο.

Πηγή : Δήμος Ρεθύμνου

Κορυφή Σελίδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s